Gandurile de vineri


Cica mi s-au intristat ochii de cand am venit in Bucuresti. Se poate.

Ce vrei tu de fapt sa faci? Cat de adaptat te simti lumii? Cat din ce te inconjoara percepi altfel decat cu mintea? De cate din ele te poti atinge, ti-s accesibile, le vrei si le pui in agenda ta? Alegeri, alegeri.
Cat din timpul tau este de fapt al tau? Cat te pierzi, cat irosesti, cat de stapan esti pe tine? Ce poti sa spui cu voce tare: Eu stapanesc asta, asta mi-e pe masura si depinde suta la suta la mine?

Citit azi despre educatia in casa, la cutia fara pereti
De acord? Da si nu. Pentru ca a-ti invata copiii despre toate inseamna sa poti tu sa le intelegi pe toate. Desigur, poti sa faci educatia mai putin cuprinzatoare, dar mai eficienta – mai „fair”. Sa inveti bazele, principiile, sa dezvolti cu precadere partea spre care observi inclinatie naturala, sa folosesti resurse externe pentru perfectionare. sa cresti copilul ca un stejar in campie – rotat, dezvoltat pe toate directiile, cu radacinile puternice.
In acelasi timp argumentele contra educatiei acasa ar fi lipsa interactiunii cu copii de aceeasi varsta, imposibilitatea de a ii oferi o pluralitate de puncte de vedere, de a i se sadi curiozitatea si poate dragostea de ceva anume de catre un profesor pasionat, de a participa la viata sociala a scolii.
E pan la urma o alternativa. Sunt impotriva uniformizarii de aproape orice fel. Las fumatorii sa fumeze, e placerea lor. Las parintii sa aleaga educatia copiilor pe care i-au nascut. Las copii sa deseneze, in loc de mate, daca asta ii place, sa aleaga vocational, nu economic.
Daca fiecare din noi, 2 zile pe an le-am dedica locului in care traim, sa il facem mai curat, sa punem umarul sa batem un cui si sa strangem gunoiul, lumea ar deveni mai buna si mai sustenabila.

Citeam azi despre Casa eco a lui Victor Hagiu. Asa o fi. Casa asta a fost super eco si la nivel de proiectare. Imi aduc bine aminte cum unul din doctoranzii acestui profesor ii facea calculul termic, desi teza lui de doctorat era cu totul alta. Profit maxim cu investitie minima, daca se poate pe gratis. Condus master de evaluare imobiliara in care sa iti minti cursantii ca vor avea stampila de evaluator cand termina. Xeroxat de cursuri pe care le vinzi pe bani buni cursantilor, dar pe care pui facultatea sa le deconteze. Virat de 2 la suta de catre profesori intr-o fundatie condusa de domnul ilustru, care nu face nimic. Pus la lucru studenti pe promisiuni. Picat masiv de studenti pe motiv de nereproducere a virgulei din propozitia de 7 randuri. Mare om, mare profesor. Blah.

3 gânduri despre &8222;Gandurile de vineri&8221;

  1. „Daca fiecare din noi, 2 zile pe an le-am dedica locului in care traim, sa il facem mai curat, sa punem umarul sa batem un cui si sa strangem gunoiul, lumea ar deveni mai buna si mai sustenabila.” Foarte deacord cu asta!
    Off topic: a apărut Raluca pe lume. te salută!

    Răspunde
  2. am vazut ca pe blog au intrat oameni cautand „Victor Hagiu”. Ce am scris eu aici era valabil acum 5 ani. Cum este in momentul actual, nu stiu. Ma refer la master. Totusi, daca vreti sa-l faceti, interesati-va la autoritatile competente, nu luati de bun tot ce vi se spune la facultate.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s